Perník
Voňavý dezert, s ktorým nebudeme mať veľa práce. Perník môžete podávať potretý džemom a posypaný kokosom, prípadne s čokoládou.
Potrebujeme:
5 vajec
300 g práškového cukru
300 g hladkej múky
1 dcl oleja
300 g práškového cukru
300 g hladkej múky
1 dcl oleja
100 g kryštálového cukru
2 dcl vody
1 perníkový kypriaci prášok
sneh z 5 bielkov
2 dcl vody
1 perníkový kypriaci prášok
sneh z 5 bielkov
Cukor upálime, zalejeme vodou. Kým tekutina vychladne, vymiešame žĺtka a po kvapkách pridávame olej. Práškový cukor vymiešame zo žĺtkami a olejom. Potom prilejeme karamel (pomaly), vsypeme múku, do ktorej sme zamiešali kypriaci prášok a nakoniec pridáme sneh.
Plech pomastíme, posypeme múkou a pečieme do hneda, príp. zlatista.