Božie Milosti (Fánky)
Veľmi chutné koláčiky z kysnutého cesta obľúbené pre ich lahodnú chuť. Božie Milosti (Fánky) obalíme v cukre a podávame.
Potrebujeme:
300 g hladkej múky
30 g kryštálového cukru
40 g droždia
50 ml mlieka
40 g masla
30 g kryštálového cukru
40 g droždia
50 ml mlieka
40 g masla
1 kyslú smotanu
2 žĺtky
soľ
olej
na obaľovanie vanilka a mletý cukor
2 žĺtky
soľ
olej
na obaľovanie vanilka a mletý cukor
Postup
- autor: lena
Kvások pripravíme tak, že nahrejeme mlieko, pridáme štipku soli, cukor a droždie, necháme
nakysnúť na teplom mieste.
Do múky pridáme roztopené maslo, kyslú smotanu, žĺtky a napokon nakysnutý kvások.
Vypracujeme vláčne cesto a necháme vykysnúť. Keď máme cesto vykysnuté, opäť vypracujeme,
rozvaľkáme a vykrajujeme kosoštvorce alebo kocky a stredom 2 prúžky. Necháme ešte nakysnúť
vykrojené na doske.
Do malého hrnčeka dáme olej, privedieme do varu a fánky vyprážame a hneď obaľujeme v mletom
cukre s vanilkou.