Vianočné medovníčky
Potrebujeme:
500 g medu
250 g krupicového cukru
1 balíček medovníkového korenia
15 g kakaového prášku
1200 g hladkej múky
1 balíček prášku do pečiva
2 vajcia
na polevu 2 bielka
300 g práškového cukru
červené, žlté, modré potravinárske farbivo
maslo na vymastenie plechu
Maslo, med, cukor, medovníkové korenie a kakao vložíme do hrnca, pri miernej teplote za stáleho miešania privedieme do varu a necháme vychladnúť. Múku s práškom do pečiva preosejeme, pridáme soľ, vajcia a zmiešame s medovou masou.
Najprv všetko dobre zamiešame varechou, potom na pomúčenej doske vypracujeme na hladké cesto. Vytvarujeme bochník, zabalíme do alobalu a necháme cez noc odpočívať. Plech vymastíme maslom. Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku 4 mm, vykrajujeme rôzne tvary a pečieme 15 minút v rúre pri teplote 200 °C.
Upečené medovníčky necháme vychladnúť. Bielka vyšľaháme na tuhý sneh a pritom pomaly pridávame toľko práškového cukru, aby vznikla hustá poleva vhodná na striekanie ozdôb. Polevu rozdelíme do troch nádob a každú zafarbíme inou farbou. Z pergamenového papiera urobíme kornútiky, naplníme polevou, rožtek odstrihneme a ozdobíme medovníčky.
Kategória:
MedovníkyChod:
CukrovinkaSezóna:
VianoceSpôsob prípravy:
Pečené