Plnený veniec
Potrebujeme:
Droždie rozdrobíme v 100 ml mlieka, pridáme 1 ČL cukru, premiešame a necháme 5 minút postáť. Kvások vlejeme do múky, pridáme zvyšný cukor, mlieko, olej, soľ a žĺtky a vypracujeme hladké cesto. Cesto prikryjeme utierkou a na teplom mieste necháme 30 minút kysnúť. Potom ho rozdelíme na 3 časti a tie rozvaľkáme na obdĺžniky. Potrieme ich lekvárom, posypeme strúhanou čokoládou a orechmi. Obdĺžniky zvinieme, dobre zatlačíme konce a spletieme dokopy. Spletený vrkoč prenesieme do vencovej formy vymastenej tukom a konce dobre spojíme. Vzniknutý veniec potrieme žĺtkom a na teplom mieste necháme ešte 30 minút kysnúť. Vykysnutý veniec pečieme v rúre vyhriatej na 200°C asi 45 minút. Ešte horúci veniec posypeme nasekanými pistáciami, a keď vychladne, ozdobíme ho čokoládovými vajíčkami a zajačikmi.