Plnený veniec

PripravaVarenie - pecenie

Potrebujeme:

40 g droždia, 3 PL kryštálového cukru, 250 ml mlieka, 500 g hladkej múky, 2 PL oleja, 1/2 ČL soli, 3 žĺtky, žĺtok na vymastenie formy, nesolené nasekané pistácie, čokoládové vajíčka a zajačiky na ozdobu
Plnka: 4 PL ríbezľového lekváru, 100 g čokolády na varenie, 100 g mletých vlašských alebo lieskových orieškov
no image

Hodnotenie: 2.9 z 5. Celkom 44 hlas(ov).

Kliknite na hviezdičky pre ohodnotenie receptu.

Postup

  • autor:

Droždie rozdrobíme v 100 ml mlieka, pridáme 1 ČL cukru, premiešame a necháme 5 minút postáť. Kvások vlejeme do múky, pridáme zvyšný cukor, mlieko, olej, soľ a žĺtky a vypracujeme hladké cesto. Cesto prikryjeme utierkou a na teplom mieste necháme 30 minút kysnúť. Potom ho rozdelíme na 3 časti a tie rozvaľkáme na obdĺžniky. Potrieme ich lekvárom, posypeme strúhanou čokoládou a orechmi. Obdĺžniky zvinieme, dobre zatlačíme konce a spletieme dokopy. Spletený vrkoč prenesieme do vencovej formy vymastenej tukom a konce dobre spojíme. Vzniknutý veniec potrieme žĺtkom a na teplom mieste necháme ešte 30 minút kysnúť. Vykysnutý veniec pečieme v rúre vyhriatej na 200°C asi 45 minút. Ešte horúci veniec posypeme nasekanými pistáciami, a keď vychladne, ozdobíme ho čokoládovými vajíčkami a zajačikmi.