Mandľový koláč


Zdravý dezert pre všetkých milovníkov orechov. Mandľový koláč je výborný dezert pre návštevy.
Potrebujeme:
4 vajcia
200 g kryštálového cukru
2 citróny
2 pomaranče
150 g malín
čajová lyžička práškového cukru
papier na pečenie
maslo na vytretie formy
Postup
- autor: anglicka kucharka
Predhrejeme rúru na 180°C. Rozdelíme žĺtka od bielok. K žĺtkam pridáme 125 g kryštálového cukru vymiešame do peny, pridáme nastrúhanú kôru z jedného citróna a z jedného pomaranča. Vymiešame bielka do tuha.
Pridáme k žĺtkam, zľahka primiešame mleté mandle. Vymastíme formu
(s priemerom 20 cm), vložíme papier na pečenie, vylejeme do nej zmes a dáme piecť na 40-45 minút.
Medzitým si pripravíme sirup. Do hrnca dáme šťavu s oboch citrónov a pomarančov, pridáme zvyšný kryštálový cukor. Varíme na nízkej teplote, pokiaľ sa cukor nerozpustí.
Ak je koláč upečený, vyberieme ho z rúry a so špáradlom narobíme malé dierky a na to nalejeme sirup.
Po vychladnutí vyberieme z formy. Ozdobíme práškovým cukrom a malinami.