Morka s rizotovou plnkou

PripravaVarenie - pecenie

Potrebujeme:

Na 8-10 porcíi: 4,5 - 5,5 kg morky bez drobkov, 8 plátkov údenej slaniny, 3 PL olivového oleja, 4 PL múky, 300 ml zeleninového vývaru
NA PLNKU: 25 g masla, 75 g hríbov nakrájaných na plátky, 1 červená cibuľa nakrájaná, 1 strúčik cesnaku nakrájaného na drobno, 75 g údenej slaninky nakrájanej na kocky, 100 g ryže na rizoto, 150 ml bieleho vína, 310 ml kuracieho vývaru, 3 nakrájanej petržlenovej vňate, 25 g nastrúhaného syru parmezán, 50 g strúhanky
NA POLEVU: 100 g masla, 1 červená paprika nakrájaná na drobno, 1 strúčik cesnaku, 3 PL čerstvých byliniek ako tymián, bazalka, petržlenová vňať

Hodnotenie: 2.3 z 5. Celkom 11 hlas(ov).

Kliknite na hviezdičky pre ohodnotenie receptu.

Postup

Najskôr si pripravíme plnku. V panvici zohrejeme maslo, pridáme hríby pražíme 5 minút do zlatista. Vyberieme ich na tanier. Do panvice dáme cibuľu a opražíme 2 minúty, pridáme cesnak, slaninu a pražíme ďalších 5 minút. Pridáme ryžu a pražíme 5 minút za občasného miešania. Pridáme víno a varíme pokiaľ ryža neabsorbuje všetko víno. Pomaly pridávame zeleninový vývar, vždy necháme ryžu absorbovať vývar a potom pridáme ďalšiu trošku vývaru. Takto pridávame vývar, pokiaľ sa nám ryža neuvarí. Dáme dolu zo sporáka a primiešame petržlenovú vňať, parmezán, hríby a strúhanku. Necháme vychladnúť. Po vychladení z tejto ryžovej zmesi vyformujeme 24 guličiek. Položíme ich na plech, zakryjeme alobalom a odložíme na bok.
Na polevu zmiešame všetky ingrediencie.
Predhrejeme rúru na 190°C. Na dosku položíme umytú morku. Medzi prsiami a kožou urobíme s rukou priestor na polevu. Dáme polevu na mäso pod kožu.
Odvážime morku a vypočítame čas pečenia 20 minút na 450 g plus 20 minút. Zvyšok morky potrieme olejom, dáme ju do veľkej zapekacej misy, zakryjeme alobalom a pečieme vypočítaný čas. Sem tam polejeme šťavou z pečenie. Pol hodinu pred dopečením morky, zoberieme dole alobal a na morku položíme plátky slaninky a na okraj morky poukladáme rizotové guličky a dopečieme. Po dopečení vyberieme morku a rizotové guličky na tanier, zakryjeme alobalom a necháme postáť 25 minút.
Šťavu z pečenia prelejeme do hrnca. Do nej pridáme múku a vymiešame do hladka. Potom pridáme zeleninový vývar a varíme pokiaľ nám to nezhustne. Morku podávame s rirotovou plnou, zemiakmi a varenou zeleninou.