Bratislavské rožky tradičné

Varenie - pecenie

Potrebujeme:

300 g polohrubej múky, 15 g droždia, 120 g tuku, 120 práškového cukru, 2 žĺtky, 1 dl mlieka, štipka soli, tuk na plech, múka na dosku.
no image

Hodnotenie: 2.8 z 5. Celkom 10 hlas(ov).

Kliknite na hviezdičky pre ohodnotenie receptu.

Postup

  • autor:

V miske z múky, rozdrobeného droždia, tuku, cukru, jedného žĺtka, soli a vlažného mlieka vypracujeme hladké tuhé cesto, ktoré pomúčime a necháme prikryté na teplom mieste asi 30 minút kysnúť. Potom cesto preložíme na pomúčenú dosku a porozdeľujeme na 20 až 25 kúskov, z ktorých porobíme guľky. Tieto na pomúčenej doske rozvaľkáme do tvaru elipsy a potrieme plnkou, stočíme a vytvarujeme rožky. Poukladáme ich na vymastený plech, potrieme rozšľahaným žĺtkom a na niekoľko hodín (najlepšie cez noc) odložíme na chladné miesto stuhnúť. Potom ich opäť sformujeme do rožkov tak, aby žĺtok na vrchu popraskal a dáme do predhriatej rúry piecť. Pečieme pri teplote 220°C asi 25-30 minút do zlato-hneda.
Orechová alebo maková plnka: 200 g pomletých orechov alebo pomletého maku, 200 g kryštálového cukru, 1 dl vody, z pol citróna nastrúhaná kôra, 1/2 balíčka mletej škorice.
Cukor rozvaríme s vodou, pridáme pomleté orechy alebo mak, pridáme nastrúhanú citrónovú kôru a škoricu, pomiešame a necháme vychladnúť. Potom natierame rožky.