Vianočné medovníky

Vianočná cukrovinka, ktorá rozvonia celý dom a navodí správnu atmosféru. Vianočné medovníky si môžete ozdobiť podľa fantázie.

Potrebujeme:

350 g hladkej múky
50 g medu
160 g práškového cukru
1 žĺtok
2 vajcia
1 čajová lyžička postrúhanej citrónovej a pomarančovej kôry
1 čajová lyžička potlčených klinčekov
1/2 balíčka mletej škorice
štipka postrúhaného badiánu
1 balíček kypriaceho prášku do pečiva
podľa potreby na ozdobu kandizované ovocie
mandle alebo vlašské orechy, tuk a múka na plech
1 vajce na potretie

(Videorecept je mierne upravený a suroviny pre viac osôb)

Hodnotenie: 2.6 z 5. Celkom 10 hlas(ov).

Kliknite na hviezdičky pre ohodnotenie receptu.

lya2jY7LA64

Postup

  • autor:

Uvedené suroviny v miske pomiešame, potom preložíme na dosku a vypracujeme tuhé hladké cesto, ktoré necháme asi 2 hodiny na chladnom mieste odležať, potom na pomúčenej doske vyvaľkáme plát s hrúbkou asi pol cm a formičkami vykrajujeme rôzne tvary. Uložíme ich na vymastený a vysypaný plech, potrieme rozšľahaným vajcom, do stredu položíme orechy alebo mandle alebo kandizované ovocie ako ozdobu a vložíme do vopred vyhriatej rúry piecť. Pečieme pri teplote 200°C asi 20-25 minút do zlatohneda. Upečené medovníčky môžeme potrieť bielkovou alebo viacfarebnou polevou.

Rada: Medovníky sú jemnejšie ak cesto necháme odstáť 5-7 dní.