Šalát z pečenej mrkvy, avokáda a pomarančov


Potrebujeme:
500 g stredne veľkých mrkiev
2 čajové lyžičky celej rasce
1 alebo 2 malé sušené čilly papričky
soľ a mleté čierne korenie
2 strúčiky cesnaku
za hrsť listov z čerstvého tymiánu
olivový olej
1 pomaranč, prekrojený na polovicu
1 citrón, prekrojený na polovicu
3 avokáda
4 krajce bieleho chlebíka alebo ciabatty
2 hrste rukoly, umytej a vysušenej
150 ml smotany
4 polievkové lyžice miešaných semiačok, pražené
Postup
- autor: anglicka kucharka
Vyhrejeme rúru na 180°C. Mrkvy dáme celé variť do slanej vody na 10 minút. Vyberieme ich na plech. Kým sa nám mrkvy varia, tak si pripravíme olej, ktorým ich polejeme, pred tým než ich dáme piecť. V mažiary alebo v mixéry rozmixujeme rascu, čilly, soľ a mleté čierne korenie. Pridáme cesnak, tymiánové listy. Nakoniec k tomu pridáme olivový olej a ocot. Túto zmes nalejeme na mrkvy na plechu, na to dáme pomarančové a citrónové polovičky, prekrojenou časťou dole a dáme piecť do rúry na 25-30 minút dozlatista. Pokiaľ sa mrkvy pečú prekrojíme si avokáda a vyberieme kôstku. Očistíme ich a nakrájame ich pozdĺžne na štvrťky. Dáme ich do šalátovej misy. Mrkvy vyberieme opatrne do misy s avokádom. Do druhej misky vytlačíme šťavu z citrónov a pomarančov a pridáme olivový olej, soľ a mleté čierne korenie. Premiešame a nalejeme to na mrkvy s avokádom. Ugrilujeme alebo utoastujeme chlebík. Rukolu primešame k mrkve. Naservírujeme to na taniere, na to dáme lyžicu smotany, posypeme praženými semiečkami a podávame s chlebíkom. Dobrú chuť.
Kategória:
Zeleninové šalátyChod:
ObedSpôsob prípravy:
PečenéDiéta:
Vegetariánska