Šišky s lekvárom

Sladké jedlo vhodné na obed alebo večeru prípadne ako dezert. Šišky s lekvárom patria medzi obľúbené slovenské jedlá.

Potrebujeme:

Na kvások:
100 ml mlieka
20 g práškového cukru
40 g droždia
80 g hladkej múky
Na cesto:
500 g hladkej múky
80 g masla
80 g práškového cukru
1 vanilínový cukor
6 žĺtkov
50 ml rumu
50 ml citrónovej šťavy
200 ml mlieka
olej na vyprážanie
soľ
Na ozdobenie:
100 g jahodového lekváru
3 lyžice práškového cukru
1 lyžica vanilínového cukru
bielky prípadne čokoládu

Hodnotenie: 2 z 5. Celkom 8 hlas(ov).

Kliknite na hviezdičky pre ohodnotenie receptu.

2saF4vB0FzA

Postup

  • autor:

Kvások: Z mlieka, múky, cukru, a droždia pripravíme kvások
Cesto: Vymiešame maslo s práškovým a vanilínovým cukrom, pridáme žĺtky, soľ a vymiešame dopenista. Prilejeme rum, citrónovú šťavu a mlieko.
Vykysnutý kvások zmiešame s preosiatou múkou a maslovou hmotou a dobre vypracujeme na vláčne cesto, ktoré necháme kysnúť na teplom mieste.
Na pomúčenej doske rozvaľkáme vykysnuté cesto na hrúbku 1 cm. Povykrájame kolieska, ktoré vyprážame na horúcom oleji.
Vychladnuté šišky natrieme lekvárom a posypeme cukrom.