Lievance (bezlepkové, bez mlieka a sóje)


Lievance patria medzi obľúbené sladké jedlo na raňajky. Tento recept je vhodný aj pre bezlepkovú diétu a alergikov.
Potrebujeme:
2 dl teplého ryžového mlieka
1 vajce
1/3 sáčku sušeného droždia (musí byť bezlepkové – napr.SAF alebo Dr.Oetker)
1/3 ČL soli
4 ČL cukru
50 g kukuričnej hladkej múky
1 vajce
1/3 sáčku sušeného droždia (musí byť bezlepkové – napr.SAF alebo Dr.Oetker)
1/3 ČL soli
4 ČL cukru
50 g kukuričnej hladkej múky
100 g APROMIX (fy.Novalim)
3 PL instantnej kukuričnej kaše (“vtipná kaša”)
1 dcl perlivej minerálky
olej na pečenie (napr.repkový)
džem, škoricový cukor, čokoláda
3 PL instantnej kukuričnej kaše (“vtipná kaša”)
1 dcl perlivej minerálky
olej na pečenie (napr.repkový)
džem, škoricový cukor, čokoláda
Postup
- autor: Bezlepková kuchárka
Do nádoby nalejeme teplé mlieko, rozmiešame v ňom vajcia, cukor a droždie. Pridáme najprv kukuričnú múku, Apromix a nakoniec instantnú kašu. Pridáme soľ. Dobre rozmiešame, aby neboli hrudky a nakoniec rozriedime vlažnou minerálkou (je dobre keď je perlivá). Necháme v teple nakysnúť, až sa budú robiť bublinky a potom na oleji pečieme lievance. (Aby rýchlejšie nakysli, môžme nádobu s cestom vložiť do väčšej nádoby s horúcou vodou)
Vyjde ich asi 32 ks.
Upečené lievance natrieme džemom alebo čokoládou, zlepíme a pocukríme práškovým cukrom, prípadne posypeme škoricovým cukrom.