Fazuľovo-zeleninová polievka s údeným kolenom

Polievka, v ktorej sa spájajú rôzne chute. Fazuľovo-zeleninová polievka s údeným kolenom je polievka, ktorá zasýti.

Potrebujeme:

údené koleno zadné
400 g fazule
3 mrkvy
1 petržlen
4 zemiaky
1 cibuľa
4 strúčiky cesnaku
bobkový list
čierne korenie celé
vegeta
hladká múka
mletá červená paprika
Prílohy:
údené koleno, chren, baranie rohy, feferóny, horčica, uhorky, pivo

Hodnotenie: 2.4 z 5. Celkom 21 hlas(ov).

Kliknite na hviezdičky pre ohodnotenie receptu.

Mehf11HIzSM

Postup

  • autor:

Údené koleno dobre umyjeme, vložíme do hrnca, pridáme opláchnutú fazuľu a zalejeme vodou. Do vody pridáme bobkový list, čierne korenie celé, soľ a varíme pokiaľ nie je fazuľa do stredna uvarená. Ak už je fazuľa v požadovanom stave, pridáme očistenú zeleninu a podľa potreby dolejeme vodu. Varíme do stavu pokiaľ koleno "nejde"od kosti a fazuľa je mäkká, následne koleno vyberieme a polievku zahustíme zátrepkou: hladkú múku rozhabarkujeme vo vode s mletou červenou paprikou a potom preosejeme cez sitko do polievky. Necháme prevrieť a môžeme podávať.
POZNÁMKA: Koleno možme dať aj zapiecť na zemiakoch, ktoré sme si dopredu pripravili a dali predpiecť v jánskom skle. Zemiaky treba nakrájať na mesiačiky, posypať celou rascou, posoliť a prichutiť bazalkou, poliať olejom a dať piecť cca na 30-45 minút. Potom stačí dať koleno pripiecť cca na 10-15 minút. Treba dávať pozor, aby sa zemiaky nezosušili-prikryť.