Ryžový nákyp (bez lepku, mlieka a sóje )
Recept zo slovenskej kuchyne na sladký obed aj pre bezlepkovú diétu. Ryžový nákyp podávame pocukrovaný a s kompótom.
Potrebujeme:
2 dcl vody
soľ (asi 1/2 ČL)
3 vajcia
5 PL kryštálového cukru
3-4 dl ryžového mlieka
ovocie (zavárané slivky, marhule, broskyne...)
Postup
- autor: Bezlepková kuchárka
Ryžu premyjeme a dáme variť prikryté s vodou a soľou. Keď sa voda vyvarí, pridáme ryžové mlieko, premiešame a varíme do zmäknutia. V mise rozmiešame žĺtka a 3 PL cukru, pridáme olej. Z bielok a 2 PL cukru urobíme tuhý sneh. Keď je ryža uvarená ešte horúcu ju preložíme do misy so žĺtkami a premiešame. Hneď tam vmiešame aj sneh. Misu z jenského skla al.inú nádobu si vymastíme palmovým tukom a vysypeme bezlepkovou strúhankou alebo kokosom. Dáme do nej polovicu ryže, potom vrstvu ovocia bez šťavy a druhú vrstvu ryže. Necháme prikryté v trúbe zapiecť asi 40 minút.
Necháme chvíľu postáť a potom vyklopíme na veľký tanier a pocukrujeme.
Podávame so šťavou z kompótu.