Majonéza II. (bezlepková, bez mlieka, sóje a vaječných bielok)

Bezlepkový recept zo slovenskej kuchyne na prípravu majonézy. Majonéza sa využíva v kuchyni na dochucovanie jedál. Recept pre alergikov.

Potrebujeme:

4 natvrdo uvarené vajcia
1 vajce
repkový olej (za studena lisovaný)
3 ČL horčica bezlepková (Alnatura s vínnym octom)
2 dl ryžového mlieka
1 PL Gustinu
2 ČL citrónovej šťavy

Hodnotenie: 2.4 z 5. Celkom 14 hlas(ov).

Kliknite na hviezdičky pre ohodnotenie receptu.

Postup

Vajcia opatrne nakrojíme a vyberieme žĺtka. Jeden žĺtok dáme surový opatrne zbavený obalu.
Ak je problém s alergiou na vaječný bielok, treba bielok opatrne oddeliť tak, aby sa žĺtok nepraskol, pod jemným prúdom vody žĺtok umyť, chytiť medzi prsty jednej ruky, opatrne ho nožíkom prepichnúť a žĺtok vytlačiť. Obal potom zahodiť. Je totiž v priamom kontakte s bielkom, to znamená, že je zdrojom alergénu!
Trochu žĺtka rozmixujeme a začneme po kvapkách pridávať olej a miešame. Môžeme ručným mixérom na najnižších otáčkach. Keď je hmota príliš hustá, pridáme horčicu, vymiešame a ešte môžeme pridávať olej, kým znova nezhustne. Ak by sa stalo, že sa majonéza zrazí, stačí pridať ešte 1-2 žĺtka a znovu vymiešať. Môže to byť spôsobené tým, že sme dali príliš veľa oleja a vajcia už nie sú schopné ho prijať.
Vopred si uvaríme kašičku z ryžového mlieka a Gustinu a necháme dobre vychladnúť. Potom po troške pridávame k majonéze a dobre premiešame. Dochutíme citrónovou šťavou a horčicou.
Majonézu je možné použiť do rôznych šalátov, môže sa ochutiť bylinkovou soľou, Solčankou, cibuľkou, cesnakom, kyslou uhorkou . Potom prípadne rozriediť ryžovou smotanou alebo ryžovým mliekom a použiť ako dresing.
Ak do nej pridáme postrúhanú cibuľku a uhorku, trošku ryžového mlieka na zriedenie a ochutíme Solčankou dostaneme tatársku omáčku.