Parené buchty so šodóm

Šodó je poleva s jemnou chuťou vína, ktorú môžete podávať k rôznym sladkým jedlám. Parené buchty so šodóm sú lahodné jedlo.

Potrebujeme:

1 droždie
250 ml mlieka
1 dl minerálnej vody
hladkú múku
1 lyžica kryštálového cukru
500-700 g polohrubej múky
3 žĺtky
20 g masla
soľ
slivkový lekvár
práškový cukor
Na šodó:
250 ml vína
5 žĺtkov
150 g kryštálového cukru
2 vanilínové cukry

Hodnotenie: 2.2 z 5. Celkom 16 hlas(ov).

Kliknite na hviezdičky pre ohodnotenie receptu.

f5mKnKnlUuI

Postup

  • autor:

Droždie vymiešame v zohriatom mlieku, pridáme kryštálový cukor, minerálku, posypeme trochou hladkej múky a kvások necháme chvíľu podkysnúť. Kvások vlejeme do polohrubej múky, pridáme žĺtky a vypracujeme si cesto. Pomúčené cesto si necháme kysnúť, aby sa jeho objem aspoň zdvojnásobil.
Nakysnuté cesto si rozvaľkáme a narežeme na štvorčeky veľkosti dlane, na ktoré si dáme slivkový lekvár. Cesto si zavrieme do tvaru guličiek, chvíľu necháme podkysnúť a nad parou si ho sparíme do mäkka.
Šodó: Premiešané víno, žĺtky, kryštálový a vanilínový cukor si dáme robiť na vodnom kúpeli pokiaľ nezhustne. Hotovú šodó polevu si nalejeme na parené buchty a na dosladenie dosypeme ešte práškový cukor na vrch.