Zemiakový prívarok II
U niektorých veľmi obľúbený obed z tradičnej slovenskej kuchyne. Zemiakový prívarok podávame s fašírkou alebo špekáčikom.
Potrebujeme:
smotana na šľahanie
kyslá smotana
3 kyslé uhorky
mlieko
2 lyžice hladkej múky
olej
maslo
celé nové aj čierne korenie
kôpor
bobkový list
cibuľa
kryštálový cukor
ocot alebo citrónovú šťavu
Postup
- autor: Edita
Zemiaky pokrájané na kocky si dáme variť vo vode s trochou mlieka.
Dáme si variť vývar z celého čierneho a nového korenia, cibule a bobkového listu, ktorý si potom scedíme do uvarených zemiakov.
Medzitým si pripravíme zápražku. Múku opraženú na panvici, premiešanú s trochou oleja a masla si pochladnutú pridáme do rozmiešaných oboch smotán s trochou mlieka. Zápražku poriadne premiešame a scedíme do uvarených zemiakov s vývarom z korenín. Prívarok si ochutíme soľou, kryštálovým cukrom a necháme zvrieť. Pridáme uhorky nakrájané nadrobno, kôpor, citrónovú šťavu alebo ocot a zjemníme maslom.
Podávame s fašírkou, párkami a pod.