Somlói galuska
Dezert alebo jedlo na sladko z maďarskej kuchyne. Somlói galuska je treba nechať v chladničke dlhšiu dobu postáť.
Potrebujeme:
6 vajec
120 g cukru
120 g polohrubej múky
citrón
Vanilkový krém:
2 vajcia
50 g cukru
1 lyžicu polohrubej múky
½ l mlieka
10 g masla
vanilkový cukor
100 g cukru
2 polievkové lyžice kakaa
5 lyžíc vody
maslo
Okrem toho:
1,5 dl rumu
60 g mletých vlašských orechov
60 g hrozienok v rume
broskyňový lekvár
šľahačku
Postup
- autor: Andrea H.
Bielka vyšľaháme. Pridáme cukor a nakoniec do tuhého snehu pridáme žĺtka, múku a citrónovú kôru. Cesto vylejeme na plech a pečieme asi 15 min. Cesto rozdelíme na tri časti. Žĺtka vymiešame s cukrom pridáme mlieko, maslo a varíme kým krém nezhustne. Pridáme vanilkový cukor.
Môžeme zahustiť troškou múky.
Z cukru, masla, kakaa a trošky vody uvaríme čokoládu. Upečené cesto rozdelíme na 3 kusy.
Prvý polejeme rumom. Na to dáme čokoládu. Polejeme vanilkovým krémom. Potom položíme druhý plát cesta. Opäť ho polejeme rumom, a potrieme džemom a posypeme orechmi. Pridáme ešte aj hrozienka.
Polejeme čokoládou a polejeme krémom. Zákusok zakončujeme treťou časťou cesta, ktorý taktiež polejeme rumom a čokoládou.
Polejeme zvyšným krémom a pridáme hrozienka. Koláčik necháme odstáť v chladničke aspoň 12 hodín.
Je to naozaj nutné, zjesť skôr sa neoplatí, nie je tak chuťovo dobrý. Vykrajujeme z neho pomocou lyžice halušky. Môžeme ozdobiť šľahačkou .