Babičkin slivkový táč

Babičkin koláč patrí medzi recepty zo slovenskej kuchyne. Babičkin slivkový táč je veľmi chutný dezert plný šťavnatých sliviek.

Potrebujeme:

150 g hladká múka
150 g polohrubá múka
2 - 3 PL práškový cukor
100 g palmarín
1 ks vajce + 1ks žĺtok
3/4 droždie
slivky
mlieko, soľ
2 PL olej

Hodnotenie: 1.8 z 5. Celkom 26 hlas(ov).

Kliknite na hviezdičky pre ohodnotenie receptu.

R0SMGtvOiA0

Postup

  • autor:

Múku si dáme do misy, posolíme, pridáme 2-3 PL práškového cukru a urobíme malú jamku, do ktorej dáme kvasnice s troškou cukru a zalejeme vlažným mliekom a necháme kvások vzísť. Keď máme kvások hotový, prilejeme zvyšné mlieko (1,5 dcl), vajcia, roztopený palmarín, olej a vypracujeme varechou vláčne cesto (kým sa nám netvoria bubliny). Prikryjeme a necháme kysnúť cca 60 min. Keď nám cesto vykyslo, dáme ho na vymastený plech a rukami ho roztiahneme.
Poukladáme naň slivky, môžeme pocukrovať a na koniec posypeme posýpkou.
Pečieme vo vyhriatej rúre pri 220-230°C 15 minút.
POSÝPKA:
3-4 PL práškového cukru
2 PL polohrubej múky
rozpustený palmarín (maslo)
všetko spolu premiešať a kým nám cesto kysne dáme posýpku do chladničky, aby stuhla.