Pečené koleno s plnenými lokšami

Priprava

Jedlo, s ktorým zasýtite každého chlapa. Pečené koleno s plnenými lokšami je kvalitné jedlo zo slovenskej kuchyne.

Potrebujeme:

2 menšie kolená údené
1 kg kyslej kapusty
1 väčšia cibuľa
1 nôžka údenej klobásy
mrazené dubáky
bobkový list 2-4 ks
celé čierne korenie
olej
Na lokše:
700 g v šupke uvarených zemiakov
1 lyžička soli
300 g hladkej múky

Hodnotenie: 4.2 z 5. Celkom 5 hlas(ov).

Kliknite na hviezdičky pre ohodnotenie receptu.

Postup

  • autor:

Najskôr si dáme variť údené kolená, ktoré varíme vo vode, do ktorej sme pridali bobkový list, celé čierne korenie. Kolená varíme v celosti asi 1 hodinu. Medzitým si pripravíme pekáč, kde na spodok nalejeme olej, nakrájame na väčšie kusy cibuľu, na kolieska nakrájanú údenú klobásu, prikryjeme kyslou kapustou a navrch dáme mrazené dubáky.
Pekáč zakryjeme alobalom a dáme medzitým ako sa varí koleno piecť do plynovej rúry asi na 30 min. Potom pekáč vyberieme, odokryjeme alobal, dobroty, ktoré sa nachádzajú vo vnútri premiešame a pridáme kolená, ktoré sa nám medzitým čiastočne uvarili. Ak sa nám kapusta začína pripekať podlejeme vývarom, ktorý nám ostal z vody z kolien.
Údené varené kolená prerežeme na polovicu a dáme kožou navrch, aby sa koža na kolene pekne spiekla do červena a chrumkava. Necháme zapiecť ešte asi 30 minút.
Medzitým si pripravíme lokše z varených zemiakov a hladkej múky. Lokše sa pripravujú ako klasické lokše, ktoré sa podávajú k pečenej husi alebo kačke.
Potom ako je koleno upečené, kapustu s hríbmi a klobáskou zavinieme do lokše a podávame s pečeným kolenom a ako nápoj sa hodí vychladené studené pivo.