Zemiakový šalát s majonézou Iva – I.

PripravaVarenie - pecenie

Šalát, ktorý sa hodí ako príloha k rôznym mäsám. Zemiakový šalát s majonézou zachutí aj so zeleninou.

Potrebujeme:

2-3 kg šalátových zemiakov (stredné)
400-500 g majonézy
350 g maďarskej zeleninovej zmesi s paprikou a kukuricou
6-8 ks strených kyslých uhoriek
1 ks strednej cibule (aj malá cibuľa,podľa chuti)
1 ks surovej mrkvy
5-6 polievkových lyžíc cukru (podľa vlastnej chuti)
soľ
trocha vegety
mleté čierne korenie

Hodnotenie: 5 z 5. Celkom 2 hlas(ov).

Kliknite na hviezdičky pre ohodnotenie receptu.

Postup

  • autor:

Umyjeme zemiaky a dáme ich do hrnca uvariť do mäkka (nie rozvariť). Medzitým ako sa uvaria, pripravíme si misu, v ktorej si šalát urobíme. Dáme si variť maďarskú zeleninovú zmes s paprikou a kukuricou do malého hrnca (nesolíme).
Do misy si postrúhame 1 ks mrkvy, 1 ks strednej cibule
nakrájame na drobné kocky (alebo postrúhame), 6-8 kyslých uhoriek nakrájame na drobné kocky. Uvarenú maďarskú zeleninovú zmes precedíme cez sitko a uložíme si ju do menšej misky.
Ak sa zemiaky uvarili necháme ich v studenej vode postáť a vychladiť. Potom ich ošúpeme a na drobno pokrájame a pridáme do misy, kde máme pripravené všetky zmesi.
Pridáme celú majonézu, trocha vegety a mletého čierneho korenia, trochu osolíme a dáme 5-6 polievkových lyžíc cukru (podľa vlastnej chuti) a nakoniec vysypeme zeleninovú zmes, ktorú sme mali odloženú v menšej miske. Dôležitá je voda, ktorá sa pridáva (iba jedna majonézová prázdna fľaška, ktorú sme vysypali do šalátu) sa vyleje na celú zmes.
Potom sa všetko spolu dôkladne premieša a ak je šalát hustý, tak pridáme trochu šťavy z kyslej uhorky, ktorá dodá dobrú chuť.
Hotový šalát necháme vychladnúť, trošku postáť a potom uložíme do misy na uskladnenie. Podávame k rôznym mäsám.