Kakaový a makový závin

PripravaVarenie - pecenie

Tradičný dezert zo slovenskej kuchyne, ktorý návštevu nikdy nesklame. Kakaový a makový závin je sladký dezert ku káve.

Potrebujeme:

300 g polohrubá + 300 g hladká múka
4 PL práškový cukor
400 ml mlieko
3/4 kocky droždie
kryštálový cukor
125 g Palmarín
50 ml olej
kakao, mak, hrozienka
1 ks vanilkový cukor
šľahačková smotana
vajíčko na potretie

Hodnotenie: 2.6 z 5. Celkom 15 hlas(ov).

Kliknite na hviezdičky pre ohodnotenie receptu.

Postup

  • autor:

V 200 ml teplého mlieka si rozdrobíme droždie pridáme kryštálový cukor a necháme nakysnúť. Do múky pridáme cukor, vykysnutý kvások, roztopený palmarín, zvyšné mlieko a olej. Varechou vypracujeme vláčne cesto a necháme vykysnúť na teplom mieste (cca 60 minút).
Maková plnka:
Zomletý mak 300-400 g si zmiešame s cukrom, vanilkou a zaparíme mliekom, nakoniec primiešame hrozienka, ktoré sme mali namočené v rume.
Kakaová plnka:
Na vyvaľkané cesto si dáme kakao, práškový cukor a polejeme šľahačkovou smotanou. Na jeden závin potrebujeme cca.100ml šľahačky.
Keď nám cesto vykyslo, rozdelíme si ho na dva bochníky. Každý si vyvaľkáme a naplníme plnkou. Zavinieme, dáme na plech a potrieme vajíčkom.
Pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri 200°C 30-40 minút.

Fotogaléria