Čajové pečivo vanilkové (bez lepku, mlieka, sóje a vaječných bielok)
Sladké jednohubky, ktoré sú učené pre alergikov. Čajové pečivo vanilkové neobsahujú rôzne alergény.
Potrebujeme:
125 g práškového cukru (pozor, aby bol bezlepkový, nesmie obsahovať obilninový škrob ako
protihrudkujúcu látku)
100 g palmového tuku alebo tuku ALSAN-S
1 ČL prášku do pečiva Dr.Oetker
voda podľa potreby - 50-100 ml
Postup
- autor: Bezlepková kuchárka
Do nádoby dáme všetky suroviny a rozmiešame el. mixérom na pomerne tuhé cesto. Ak je moc tuhé pridávame po lyžičkách vodu. Nesmie byť zase príliš riedke, lebo sa bude roztekať.
Ak je problém s alergiou na vaječný bielok, treba bielok opatrne oddeliť tak, aby sa žĺtok nepraskol,
pod jemným prúdom vody žĺtok umyť, chytiť medzi prsty jednej ruky, opatrne ho nožíkom prepichnúť a žĺtok vytlačiť. Obal potom zahodiť. Je totiž v priamom kontakte s bielkom, to znamená, že je zdrojom alergénu!
(Ak problém s bielkami nie je, môžu sa prípadne použiť aj celé vajcia a potom menej vody, asi 50 ml).
Vymiešané cesto naplníme do pláteného zdobiaceho vrecka (pozor nesmie sa používať na lepkové pečenie! najlepšie je mať nové iba na bezlepkové pečenie) a na plech pokrytý papierom na pečenie striekame malé venčeky – v priemere asi 2-2,5cm. Z jednej dávky vyjdú asi dva plechy pečiva.
Pečieme vo vyhriatej rúre na 180°C asi 7 minút. Po upečení musia byť ružové, nie hnedé.
Necháme vychladnúť na plechu, potom poukladáme do plastovej krabice a uzatvoríme.
Môžeme ich posypať práškovým cukrom alebo postriekať čokoládou.
Kategória:
CukrovinkyChod:
CukrovinkaSpôsob prípravy:
PečenéDiéta:
Bezlepková