Božie Milosti (Fánky)

PripravaVarenie - pecenie

Veľmi chutné koláčiky z kysnutého cesta obľúbené pre ich lahodnú chuť. Božie Milosti (Fánky) obalíme v cukre a podávame.

Potrebujeme:

300 g hladkej múky
30 g kryštálového cukru
40 g droždia
50 ml mlieka
40 g masla
1 kyslú smotanu
2 žĺtky
soľ
olej
na obaľovanie vanilka a mletý cukor

Hodnotenie: 3 z 5. Celkom 32 hlas(ov).

Kliknite na hviezdičky pre ohodnotenie receptu.

Postup

  • autor:

Kvások pripravíme tak, že nahrejeme mlieko, pridáme štipku soli, cukor a droždie, necháme
nakysnúť na teplom mieste.
Do múky pridáme roztopené maslo, kyslú smotanu, žĺtky a napokon nakysnutý kvások.
Vypracujeme vláčne cesto a necháme vykysnúť. Keď máme cesto vykysnuté, opäť vypracujeme,
rozvaľkáme a vykrajujeme kosoštvorce alebo kocky a stredom 2 prúžky. Necháme ešte nakysnúť
vykrojené na doske.
Do malého hrnčeka dáme olej, privedieme do varu a fánky vyprážame a hneď obaľujeme v mletom
cukre s vanilkou.