Mäkké snehové pyšteky s černicami a gréckym jogurtom

PripravaVarenie - pecenie

Jemný dezert, ktorý môžete podávať na rôzne spôsoby. Mäkké snehové pyšteky s černicami a gréckym jogurtom sú vhodné ako letné osvieženie.

Potrebujeme:

SUROVINY:
150 ml vaječných bielkov (asi zo 4 vajec) izbovej teploty
200 g jemného krupicového cukru
2 lyžičky kukuričnej múčky (škrobu)
1 lyžička bieleho vínneho octu
300 g černíc alebo iných bobúľ
1 1/2 lyžice práškového cukru
250 g nízkotučného gréckeho jogurtu
niekoľko mätových lístkov na ozdobenie

Hodnotenie: 1.9 z 5. Celkom 9 hlas(ov).

Kliknite na hviezdičky pre ohodnotenie receptu.

Postup

  • autor:

Snehové pyšteky sa dajú pripraviť rôznymi spôsobmi.
Ak ich pečiete dlhšie pri nízkej teplote, budú krehké. Ak sa však pečú pri vysokej aj nízkej teplote, výsledkom budú pyšteky mäkké v strede a krehké zvonka. Takto pripravené pyšteky sú chutné samotné alebo ako súčasť dezertu.
POSTUP:
Rúru predhrejeme na 150 °C (plyn stupeň 2). Dva plechy vyložíme papierom na pečenie.
Vaječné bielky dáme do misy a vyšľaháme ich elektrickým mixérom. Lyžicou pomaly pridávame krupicový cukor. Šľaháme 1 – 2 minúty alebo kým nevzniknú pevné lesklé kopčeky. Prisypeme kukuričnú múčku, pridáme vínny ocot a opatrne premiešame.
Na plechu vytvarujeme 16 kôpok s rozmerom 7,5 – 10 cm, pričom dbáme, aby neboli príliš blízko pri sebe. Teplotu rúry znížime na 120 °C (plyn stupeň 1/2) a pečieme 35 minút.
Rúru vypneme a snehové pyšteky necháme chladnúť niekoľko hodín. To je veľmi dôležité, pretože keby sme ich vytiahli z rúry, neboli by na povrchu krehké, ale mäkké.
Černice jemne roztlačíme vidličkou a zmiešame s práškovým cukrom. Snehové pyšteky podávame s černicami a jogurtom, ozdobené mätou.
Tip
Snehové pyšteky môžete skladovať 4–5 dní vo vzduchotesnej nádobe.
Dobre vedieť
Hoci pri príprave pyštekov sa použije veľa cukru, neobsahujú žiadne vaječné žĺtky ani maslo. Nízkotučný grécky jogurt nahrádza tučnú šľahačku.