Trojkráľový koláč

PripravaVarenie - pecenie

Zábavný koláč, v ktorom jeden nájde aj prekvapenie. Trojkráľový koláč je jednoduchý na prípravu a recept pochádza z francúzskej kuchyne.

Na 6 porcií potrebujeme:

  • 2 ks lístkové cesto hotové rozvaľkané
  • 150 g mandle v prášku alebo lupienkové
  • 3 ks vajcia
  • 160 g cukor práškový alebo krupica
  • 2 ks hruška veľká sladká stredne dozretá
  • 60 g tmavá čokoláda
  • 1,2 dl mlieko
  • 120 g maslo zmäknuté!
  • 1 ks veľká fazuľa alebo bôb
no image

Hodnotenie: 5 z 5. Celkom 2 hlas(ov).

Kliknite na hviezdičky pre ohodnotenie receptu.

Postup

  • autor:

Ošúpeme, rozštvrtíme hrušky a zbavíme ich jadierok. Každú štvrť nakrájame ešte na tri pozdĺžne plátky. Na veľkej panvici roztopíme orech masla a hrušky osmahneme, najlepšie aj trochu skaramelizujeme ak ich posypeme 1 PL cukru.
Zmiešame v okrúhlej alebo vysokej nádobe maslo s cukrom, pridáme 2 vajcia a mandle - ak nemáme najemno pomleté, môžu sa použiť aj lupienkové, ale je lepšie ich rozmixovať. Miešame (metličkou) až kým nezískame vláčny krém.
Na okrúhlu formu na pečenie koláčov (ako na kiš) rozložíme hotové rozvaľkané lístkové cesto aj s papierom. Obstrihneme presahujúce časti. Na cesto roztrieme krém, pričom na vonkajších okrajoch necháme 2 cm voľné miesto.
Navrch rozložíme plátky hrušiek a posypeme nahrubo posekanou čokoládou. Medzi hrušky skryjeme fazuľu či bôb (naozaj len 1 ks fazule, ide o hru, kto na ňu narazí, stáva sa \"kráľom\" a má právo po zvyšok dňa nosiť papierovú korunu).
Navlhčíme okraje spodného cesta a prikryjeme druhým cestom. Okraje dobre stlačíme spolu (tlakom vidličky). Potrieme zvrchu rozšľahaným tretím vajcom.
Vložíme do rúry predohriatej na 180°C a pečieme 25-30 minút.