Mramorový koláč so šľahačkou
Pripravte si koláčik, ktorý je veľmi jednoduchý a chutný. Mramorový koláč so šľahačkou je dezert zo slovenskej kuchyne.
Potrebujeme:
- 6 ks vajcia
- 1 hrnček kryštálový cukor
- 2 PL kakao, džem
- 500 g polohrubá múka
- 1 hrnček voda
- 1 hrnček olej
- 1 ks prášok do pečiva
-
Vrch:
- 1 ks prášková šľahačka
-
mlieko
- 2 ks vanilkový cukor
- 200 ml kyslá smotana
Postup
- autor: Helenka
Bielky oddelíme od žĺtkov. Bielka vyšľaháme na tuhý sneh, do ktorého postupne zašľahávame žĺtka, vodu, olej, múku (zmiešanú s práškom do pečiva).
Zmes si rozdelíme na 2 časti. Do jednej z nich primiešame 2 lyžice kakaa. Na vymastený plech striedavo dávame tmavú zmes so svetlou po lyžičkách.
Dáme piecť do vopred vyhriatej rúry pri 180°C na 15 minút. Upečený koláč potrieme džemom a necháme vychladnúť.
Vrch:
Šľahačku vyšľaháme a postupne do nej pridáme cukor a smotanu. Vrch ešte posypeme kakaom.