Vianočka s hrozienkami
Potrebujeme:
750 g polohrubej múky, asi pol lyžičky soli, 120 g práškového cukru, 150 g
roztopeného masla alebo rastlinného tuku, 2 žltky, citronová kôra, 100 g
roztopeného masla alebo rastlinného tuku, 2 žltky, citronová kôra, 100 g
hrozienok, 30 g droždia, mlieko podľa potreby
V troche mlieka rozmiešame droždie, 1 lyžicu cukru a necháme
nakysnúť. Múku rozmiešame so soľou, pridáme cukor, vlažné maslo alebo tuk,
žltky, postrúhanú citronovú kôru a spolu s nakysnutým droždím a vlažným
mliekom zamiesime cesto. Pridáme hrozienka a cesto dobre vypracujeme (cesto
musí byť tuhé , nie mäkké ). Dobre vypracované cesto dáme kysnúť na teplé
miesto. Potom ho vyklopíme na dosku posypanú múkou, pokrájame na 9 rovnakých
kúskov, každý kúsok rozšúľame a šúľky pozapletáme. Ako základ upletieme
štyri šúľky, položíme na dobre vymastený plech, potom upletieme dva šúľky a
položíme navrch. Takto upletenú vianočku necháme nakysnúť, potrieme žltkom a
upečieme.
Kategória:
KoláčeChod:
CukrovinkaSezóna:
VianoceSpôsob prípravy:
Pečené