Neapolská pizza (IT)

Varenie - pecenieKalorii na 1 porciu 210 kal

Potrebujeme:

Cesto na pizzu: 400 g preosiatej hrubej múky, 30 g droždia, 2 žĺtky, 1/2 lyžičky soli
Nátierka na povrch pizze: 4 zrelé rajčiaky, 8 lyžíc olivového oleja, 4 strúčiky cesnaku, 200 g strúhaného parmezánu, mleté čierne korenie, soľ
no image

Hodnotenie: 3 z 5. Celkom 8 hlas(ov).

Kliknite na hviezdičky pre ohodnotenie receptu.

Postup

  • autor:

Do väčšej nádoby dáme múku, droždie roztlačené a rozpustené v troške vody, žĺtky a soľ. Cesto premiesime rukou, položíme na pomúčenú dosku a miesime, až sa stane hladkým. Dáme ho do väčšej nádoby vysypanej múkou, prikryjeme navlhčenou utierkou a necháme na teplom mieste 2 hodiny kysnúť. Objem cesta sa má zväčšiť na dvojnásobok a utierka ho chráni pred utvorením tvrdej kôrky. Z vykysnutého cesta môžeme formovať pizzu - akési posúchy podobné našim lokšiam. Majú okrúhly tvar a pečú sa na vymastených plechoch. Pred pečením cesto popicháme vidličkou na viacerých miestach, potrieme olejom, dáme na ne rajčiaky, ktoré najskôr prepasírujeme, rozotretý cesnak, syr, zvyšok oleja, okoreníme, posolíme a vložíme do rúry upiecť.
Jestvuje veľa druhov pizze - závisí to od obloženia. Na obloženie môžeme použiť drobné rybičky, zvyšok jedál, najmä pečene, huby, ako ozdobu olivy alebo kapary, nikdy však v obložení nemajú chýbať rajčiaky.
Chutné sú aj pizze okorenené majoránom. Pečú sa v silne vyhriatej rúre asi 12 minút.
Pizza je dobrá len čerstvá a teplá.