Vianočka
Veľmi chutná a voňavá vianočka, ktorá najlepšie zachutí s maslom. Vianočka sa najčastejšie podáva na raňajky.
Potrebujeme:
200 g tuku
2 vajcia
10 g droždia
3/4 l mlieka
70 g práškového cukru
tuk na plech
mlieko na potretie
40 g hrozienok, 30 g kandizovaného ovocia
posekané lieskové oriešky
múka na dosku, tuk na plech
Do trošky vlažného mlieka dáme pomrvené droždie a na teplom mieste necháme vykysnúť. Do hlbšej misky dáme preosiatu múku, cukor, soľ, rozpustený tuk, vlažné mlieko, vajcia a vykysnutý kvások.
Vypracujeme tuhšie cesto, ktoré pomúčime, prikryjeme a dáme na teplé miesto na 1 hodinu kysnúť. Potom cesto rukami v miske miesime, pokiaľ sa neprestane lepiť na prsty a na dno misy. Nakoniec do cesta vmiesime hrozienka a kandizované ovocie a dáme znova asi na 20 minút kysnúť.
Múku do cesta zbytočne nepridávame. Potom cesto preložíme na pomúčenú dosku, rozdelíme na 6 dielov, z ktorých vyváľame dlhé valčeky, z ktorých pletieme vianočku takto: z 3 valčekov upletieme vrkoč, ktorý dáme na vymastený plech, naň položíme upletený vrkoč z 2 valčekov a naň položíme posledný valček.
Dáme na vymastený plech a ešte asi 20 minút necháme kysnúť. Pred pečením potrieme vianočku mliekom alebo rozšľahaným vajcom, vložíme do vopred vyhriatej rúry a pri teplote 220°C pečieme asi 10 minút, potom teplotu znížime asi na 200°C a pečieme asi 20-25 minút dozlatohneda.
Po upečení ešte horúcu vianočku natrieme mliekom a necháme vychladnúť.