Zemiakovo-zelerová polievka


Potrebujeme:
Na 2 porcie :
1 cibuľa, nakrájaná
1 polievková lyžica masla
4 polievkové lyžice extra virgin olivového oleja
1 zväzok čerstvého tymiánu
500 g zeleru, nakrájaného na kocky
1 cibuľa, nakrájaná
1 polievková lyžica masla
4 polievkové lyžice extra virgin olivového oleja
1 zväzok čerstvého tymiánu
500 g zeleru, nakrájaného na kocky
500 g zemiakov, nakrájané na kocky
1 liter kuracieho vývaru
100 ml smotany
soľ a mleté čierne korenie
3–4 polievkové lyžice olivového oleja
1 liter kuracieho vývaru
100 ml smotany
soľ a mleté čierne korenie
3–4 polievkové lyžice olivového oleja
Postup
- autor: anglicka kucharka
Vo väčšom hrnci zohrejeme olej, maslo a opražíme na ňom cibuľu 5 minút dozlatista. Tymián zviažeme niťou a dáme do hrnca so zelerom, zemiakmi a vývarom. Privedieme do varu a necháme variť 40 minút, pokiaľ nie je zelenina mäkká. Potom pridáme smotanu, vyberieme tymián privedieme znova do varu a necháme variť dve minútky. Dáme dole zo sporáka a rozmixujeme z ponorným mixérom. Podľa chuti osolíme a okoreníme. Nakoniec pridáme olej, premiešame a servírujeme. Podávame s chlebíkom.