Marmeládový koláč


Potrebujeme:
175g masla + trocha na vymastenie formy
120ml (8 polievkových lyžíc) pomarančovej marmelády
175g kryštáľového cukru
3 vajcia, vyšľahané
175g múky
potravinárska fólia
Postup
- autor: anglicka kucharka
Vymastíme hlbokú zapekaciu misu. Do nej dáme 75ml (5 polievkových lyžíc) pomarančovej marmelády. V miske z elektrickým šľahačom (alebo varechou) vyšľaháme maslo, cukor a kôru z jedného pomaranča. Potom postupne primiešame vyšľahané vajcia, múku a zvyšnú marmeládu. Takto pripravenú zmes dáme do zapekacej misy s marmeládou na spodku. Z fólie si vykrojíme kruh v priemere zapekacej misky (v prostriedku urobíme dieru na špáratko aby sme sa mohli počas varenia vo vode presvedčiť či je koláč uvarený), potrieme maslom a položíme maslovou stranou dole na zapekaciu misu a pripevníme gumičkou. Takto pripravený koláč ponoríme do vriacej vody tak aby forma bola polovicou vo vode (hladina vody v hrnci musí byť počas celej doby varenia v polovici) a varíme vo vode 1½ až 2 hodinu. Koláč je upečený keď pichneme špáratko do koláča a špáratko je čisté.
Nakoniec upečený koláč vyklopíme na tanier a môžme podávať.