Pečené jablká s pomarančovo karamelovou omáčkou


Potrebujeme:
4 jablká
60 g francúzskeho croissantu
3 pomaranče
50g hrozienok
100 g kryštálového cukru
60 g masla
30 ml citrónovej šťavy
Postup
- autor: anglicka kucharka
Jablká umyjeme a vyberieme jadierka ale bez prekrojenia jabĺk. Na drobno nakrájame croissant a nastrúhame kôru z jedného pomaranča. Odšťavíme všetky tri pomaranče mali by sme mať 300 ml šťavy. V miske zmiešame croissant, hrozienka, med, pomarančovú koru a 4 polievkové lyžice pomarančovej šťavy. Takto pripravenou zmesou naplníme jablká. Na vymastený plech dáme jablká a pečieme ich v rúre na 180°C asi 45-50 minút. Medzitým si pripravíme omáčku. V hrnčeku zohrejeme maslo a cukor. Občasne miešame, pokiaľ nám cukor nezačne karamelizovať. Potom pridáme zvyšnú pomarančovú šťavu, citrónovú šťavu a varíme za stáleho miešania. Dáme dole zo sporáka, keď sa karamel rozpustil a je tekutý. Cez sitko prelejeme pripravenú omáčku do šálky a necháme vychladnúť. Jablká vyberieme z rúry, naukladáme ich na taniere polejeme omáčkou a ihneď podávame. Vynikajúce ne chladné jesenné večere. Dobrú chuť.