Dusené kurča na cesnaku

Priprava

Potrebujeme:

1500 g kurčaťa, 90 g masla, 15 strúčikov cesnaku, 2 paradajky, 1 lyžica paradajkového pretlaku, 1 lyžica rastlinného oleja, 250 ml červeného vínneho octu, 250 ml kuracieho vývaru, 1 viazanička byliniek, mleté čierne korenie, soľ.
no image

Hodnotenie: 3.3 z 5. Celkom 3 hlas(ov).

Kliknite na hviezdičky pre ohodnotenie receptu.

Postup

  • autor:

Kurča rozdelíme na 6 porcií. Porcie osolíme a okoreníme. Na miernom ohni rozpálime v panvici olej s 15 g masla. Postupne pridáme stehná, kuracie prsia a opekáme dozlata. Vsypeme neolúpané strúčiky cesnaku, zakryjeme pokrievkou a dusíme 20 minút. Primiešame ocot a varíme 10 minút, potom primiešame paradajkový pretlak.
Nahrubo nakrájame paradajky. Pridáme ich s viazaničkou byliniek do panvice a zmiešame s omáčkou. Prikryjeme pokrievkou a mäso dusíme 10 minút domäkka.
Z panvice vyberieme hotové mäso. Do šťavy vlejeme kurací vývar a 3 - 5 minút povaríme. Precedíme omáčku. Z cesnaku pritom vytlačíme dužinu. Zvyšné maslo nakrájame na kocky. Omáčku necháme znova zovrieť, potom ju odstavíme a pridáme do nej maslo. Pritom ju neprestajne šľaháme a striedavo zohrievame aj odstavujeme. Nevaríme! Napokon všetko dochutíme.
Porcie kurčaťa upravíme na taniere a prelejeme omáčkou. Vhodným doplnkom sú fazuľové struky.