Fazuľová polievka – talianska špecialita
Potrebujeme:
Umyte fazuľu a namočte ju na 12 hodín, sceďte ich, vymeňte vodu a dajte variť do hrnca. Priveďte do varu, znížte plameň, prikyte a nechajte variť na slabom plameni. Medzitým očistite mangold, umyte a nahrubo nakrájajte. Potom očistite kapustu a karfiol a opatrne umyte. Nakrájajte kapustu na fliačky a oddeľte kvety karfiolu. Umyte zemiaky, očistite ich a nakrájajte na kocky. Do kastróla, pokiaľ možno z pálenej hliny, nalejte trochu oleja a do zlatista opražte nakrájanú cibuľu a zeler, pridajte pretlak s niekoľkými lyžičkami teplej vody, premiešajte, nechajte chvíľu postáť, následne pridajte mangold, karfiol a zemiaky. Keď fazuľa bude uvarená, sceďte ju a varenú vodu pridajte k zelenine, nechajte variť na slabom plameni asi 30 minút. Zvlášt uvarte hrášok. Medzitým prepasírujte cez sitko polovicu fazule, môžete si pomôcť s trochou varenej vody a nakoniec ju spojte s polievkou, zvyšnou fazuľou a uvareným hrachom. Nechajte na ohni ešte asi 5 minút a prichuťte soľou a chilli korením. Nakoniec pridajte nakrájanú vňať petržlenu. Na spodok polievkovej misky dajte krajce opečeného chleba, nalejte na ne polievku a pred podávaním nechajte niekoľko minút odstáť.