Fazuľová polievka – talianska špecialita

Potrebujeme:

250g fazule, 400g mangoldu (listová zelenina podobná špenátu), 100g karfiolu, 200g kapusty, 200g zemiakov, 100g hrášku, 4 lyžice paradajkového pretlaku, 1 nožičku zeleru (tenký dlhý zeler), ½ cibule, niekoľko vňatí petržlenu, panenský olivový olej, soľ, chilli korenie práškové, krajce opečeného chleba
no image

Hodnotenie: 2.1 z 5. Celkom 16 hlas(ov).

Kliknite na hviezdičky pre ohodnotenie receptu.

Postup

  • autor:

Umyte fazuľu a namočte ju na 12 hodín, sceďte ich, vymeňte vodu a dajte variť do hrnca. Priveďte do varu, znížte plameň, prikyte a nechajte variť na slabom plameni. Medzitým očistite mangold, umyte a nahrubo nakrájajte. Potom očistite kapustu a karfiol a opatrne umyte. Nakrájajte kapustu na fliačky a oddeľte kvety karfiolu. Umyte zemiaky, očistite ich a nakrájajte na kocky. Do kastróla, pokiaľ možno z pálenej hliny, nalejte trochu oleja a do zlatista opražte nakrájanú cibuľu a zeler, pridajte pretlak s niekoľkými lyžičkami teplej vody, premiešajte, nechajte chvíľu postáť, následne pridajte mangold, karfiol a zemiaky. Keď fazuľa bude uvarená, sceďte ju a varenú vodu pridajte k zelenine, nechajte variť na slabom plameni asi 30 minút. Zvlášt uvarte hrášok. Medzitým prepasírujte cez sitko polovicu fazule, môžete si pomôcť s trochou varenej vody a nakoniec ju spojte s polievkou, zvyšnou fazuľou a uvareným hrachom. Nechajte na ohni ešte asi 5 minút a prichuťte soľou a chilli korením. Nakoniec pridajte nakrájanú vňať petržlenu. Na spodok polievkovej misky dajte krajce opečeného chleba, nalejte na ne polievku a pred podávaním nechajte niekoľko minút odstáť.