Kura po francúzsky “Coq au Vin”

PripravaVarenie - pecenie

Náš zaužívaný recept na kuriatko, môžeme obmeniť jedným z francúzskej kuchyne. Kura po francúzsky “Coq au Vin” ponúka výborné chute a najlepšie je so zemiakmi.

Potrebujeme:

Na 8 porcii:
2,25 kg celého kuraťa, nakrájané na 8 kúskov
75 cl fľaša červeného vína
25 g masla
1 polievková lyžica oleja
225 g plátkov slaniny, nakrájanej na malé kúsky
16 malých cibuliek
2 strúčiky cesnaku, nakrájané na drobno
2 čerstvé tymiány
1 bobkový list
225 g hríbov
1 polievkovú lyžicu masla zmiešame s 1 polievkovou lyžicou hladkej múky
soľ a čierne korenie
čerstvá petržlenová vňať

Hodnotenie: 3.6 z 5. Celkom 5 hlas(ov).

Kliknite na hviezdičky pre ohodnotenie receptu.

Postup

V panvici roztopíme maslo a opražíme kuracie kúsky do hneda zo všetkých strán. Vyberieme ich do hrnca. Na panvici opražíme slaninku a pridáme ju ku kuraťu. Zopakujeme to s cibuľkou tak, že ich opražíme do hneda a dáme do hrnca. Do hrnca nakoniec pridáme cesnak, tymián, bobkový list a víno. Okoreníme a osolíme. Zakryjeme pokrievkou a varíme na nízkej teplote 45-60 minút alebo pokiaľ kura nie je uvarené. 15 minút pred dovarením k nemu pridáme hríby. Potom vyberieme všetko z hrnca tak, aby nám šťava ostala v hrnci. Privedieme šťavu do varu, pridáme maslo a múku a miešame, pokiaľ nám to nezhustne. Kura naservírujeme na taniere polejeme pripravenou šťavou a ozdobíme petržlenovou vňaťou. Podávame zo zemiakmi.