Toskánska polievka “ribollita”

PripravaVarenie - pecenie

Potrebujeme:

Na 4-6 porcií :
310 g fazuľky z konzervy alebo sušené, ktoré necháme namočené cez noc
1 bobkový list
1 paradajka
1 malý zemiak
2 malé červené cibuľky
2 mrkvy
3 stopky zeleru
3 strúčiky cesnaku
olivový olej
štipka feniklových semiačok
štipka sušenej čilly papričky
400 g konzerva krájaných paradajok
310 g toskánskej kapusty cavolo nero, alebo kapusta
2 krajce chleba natrhané na kúsky
soľ a mleté čierne korenie
extra virgin olivový olej

Hodnotenie: 1.1 z 5. Celkom 23 hlas(ov).

Kliknite na hviezdičky pre ohodnotenie receptu.

Postup

Do hrnca dáme fazuľku, očistený zemiak, paradajku, bobkový list a varíme do mäkka. Keď je všetko uvarené dáme dole zo sporáka zlejeme (odložíme si polovičku hrnčeka vody z varenia na neskôr), vyberieme paradajku, zemiak a bobkový list. Zemiak nakrájame na menšie a z paradajky odstránime šupku, a odložíme ich na neskôr. Na drobno si nakrájame cibule, mrkvy, zeler a cesnak. V panvici si zohrejeme olej, pridáme nakrájanú zeleninu, fenikel a čilly. Zakryjeme pokrievkou a necháme variť na nízkej teplote 15-20 minút do mäkka ale nie do hneda. Pridáme paradajky z konzervy, paradajku a nakrájaný zemiak, privedieme do varu a varíme zopár minút. Pridáme fazuľky trocha šťavy z varenia a privedieme znova do varu. Potom pridáme nakrájane listy z kapusty a v šťave z varenia namočený chlebík. Polievka by nemala byť príliš hustá, ak je tak pridáme viacej vody. Pokračujeme vo varení 30 minút. Osolíme a okoreníme a primiešame 4 polievkové lyžice olivového oleja. Podávame v chladné zimné dni s pohárikom bieleho vínka.