Pečená kuracinka s pórom


Chutný spôsob prípravy kuracieho mäsa. Pečená kuracinka s pórom sa môže podávať so zemiakmi alebo ryžou.
Potrebujeme:
150 g póru
1/2 cibule
2 strúčiky cesnaku
múku (hladkú, polohrubú)
olej
soľ
celé čierne korenie
majorán
rascu
petržlenovú vňať
čili
grilovacie korenie
worchestrovú omáčku
vodu
Kuracie mäso očistíme a umyjeme. Vložíme do zapekacej nádoby (veľkosť vyberieme tak, aby sa väčšina kože vedela na grile dochrumkava opáliť).
Do vysokej nádoby vhodnej na mixovanie dáme - 50g póru, 1/2 cibule, 2 strúčiky cesnaku, 5 guličiek čierneho korenia, po troške (medzi prsty) majoránu, rasce, petržlenovej vňate, lyžičku mletej červenej papriky, lyžicu oleja, 50ml vody a pár kvapiek (cca 15) worchestrovej omáčky. Čili pridáme podľa chuti.
Zmixujeme a pridáme soľ - toľko, aby slanosť tejto zmesi dostatočne osolila všetko mäso.
Mäso posypeme múkou (to spôsobí, že sa povrch jemne vysuší, omáčka sa prilepí a nakoniec zchrumkavie). Zmes dôkladne votrieme do mäsa. Celé to môžeme posypať grilovacím korením pre výraznejšiu chuť na povrchu. Do nádoby vložíme tak, aby sa každá časť čo najviac vystavila tepelnému žiareniu.
Rúru nastavíme na 200°C, po zohriatí vložíme a pečieme 20minút. Po 20tich minútach mäso podlejeme 50ml vody. Pečieme ešte cca 40 minút, resp. do zmäknutia.
Po pečení vyberieme nádobu, horúcim výpekom zalejeme zvyšok čerstvo nasekaného póru v inom hrnci. Pór bude akurát chrumkavý a šťavnatý.
Zvyšok mäsa dáme späť do nádoby a odkryté mäso dopečieme, kým povrch podľa našej chuti nezchrumkavie. Môžeme použiť gril - pozor na pripečenie!
Ja to mám rád horúce, s varenými zemiačkami, pokvapkané vzniknutou vynikajúcou šťavou s pórom.
P.S. Zemiaky môžme popritom tak isto pripraviť v rúre - v druhej nádobe zakryté s 50 ml vody.
Kategória:
Kuracie mäsoDruh mäsa:
KuracieChod:
ObedTyp Kuchyne:
SlovenskáSpôsob prípravy:
Pečené