Zeleninovo-mliečna štrúdľa


Štrúdľa pripravená na slaný spôsob. Zeleninovo-mliečna štrúdľa sa môže podávať ako hlavné jedlo.
Potrebujeme:
1 vajíčko
PLNKA:
130 g nízkotučného hrudkového tvarohu
50 g údeného švajčiarskeho bloku
1 veľký list červenej kapusty
1 veľká zelená pikantná paprika
1/2 malého kyslejšieho jablka
1 veľký zemiak
1 veľká rajčina
3 väčšie kelové listy
kúsok masla (cca 20g)
1 KL feniklu
1/3 KL čierneho korenia
morská soľ
POLEVA:
300 ml odtučneného mlieka
1 nízkotučný jogurt (125g)
3 ČL 10% smotany
1 veľký strúčik cesnaku
kúsok masla (cca 20 g)
2 ČL hladkej múky
1/3 KL bieleho korenia
morská soľ
Zemiaky uvaríme v šupe, ošúpeme a rozmelníme na malé kúsky. Kelové listy sparíme vo vriacej vode počas cca 7 minút, necháme odkvapkať a rozklepeme silné žilkové časti. Červenú kapustu nakrájame na tenké prúžky, papriku na tenké krátke kúsky, jablko na tenké plátky a tie na úzke krátke plátky. Rozohrejeme prvú časť masla, osmahneme na ňom asi minútku fenikel a čierne korenie, pridáme červenú kapustu, papriku, jablko, opatrne osolíme a za miešania dusíme asi 5 minút, kým zmes trochu nezmäkne. Štrúdľové cesto rozvinieme a rozsypeme po ňom udusenú zmes 1,5cm od okrajov. Rozdrvené zemiaky premiešame s tvarohom, nahrubšie nastrúhaným syrom, adžikou, trochou soli a dáme na zeleninovo-jablčnú zmes.
Na tieto dve vrstvy rozložíme rajčiny pokrájané na tenké mesiačiky a navrch poukladáme kelové listy. Opatrne zvinieme, okraje preložíme, popicháme a potrieme rozšľahaným vajíčkom. Dáme na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme v rozohriatej rúre 35 minút.
Na panvici rozohrejeme druhú časť masla a osmahneme na ňom cesnak nakrájaný na plátky tak, aby začal voňať. V jogurte rozmiešame hladkú múku, postupne za miešania pridávame mlieko, okoreníme bielym korením, trochu osolíme a dáme na maslo, kde za miešania vytvoríme stredne hustú polevu. Touto polevou prelejeme štrúdľu rozkrájanú na porcie.
Kategória:
Jedlá zo zeleninyChod:
ObedTyp Kuchyne:
SlovenskáSezóna:
LetnéSpôsob prípravy:
PečenéDiéta:
Vegetariánska