Valašský frgál
Pripravte si tradičný frgál jednoducho a doma. Valašský frgál je koláč plný plnky, ktorého recept sa dedí z generácie na generáciu.
Potrebujeme:
- 500 g polohrubá múka
- 1 hrnček mlieko
- 35 g droždie
- 2 ks žĺtok
- 200 g maslo
- 1 PL soľ
- 60 g cukor
-
Mrvenica:
- 150 g polohrubá múka
- 150 g kryštálový cukor
- 50 g maslo
Do misky si dáme múku, do stredu si spravíme jamku. Do jamky nalejeme vlažné mlieko a rozdrobíme doňho droždie. Necháme vzísť kvások (asi 10 minút).
Potom do cesta nalejeme roztopené maslo, posolíme, pridáme cukor a žĺtky.
Vypracujeme cesto, ktoré necháme kysnúť asi 1 hodinu.
Po hodine si pripravíme z cesta 2 guľky, ktoré necháme ešte zvlášť kysnúť cca 30 minút.
Keď sú vykysnuté, rozvaľkáme ich na tenké kolieska. Vyvaľkané cesto dáme na maslom vytretý plech.
Na cesto navrstvíme plnku (podľa chuti) a posypeme mrvenicou, boky potrieme bielkom (alebo maslom).
Pečieme pri 180°C asi 20-25 minút. Po upečení opäť potrieme boky maslom.
Mrvenica:
Muku zmiešame s cukrom a maslom. Medzi prstami ich spojíme dohromady, tak že maslo rozdrobíme na malé čiastočky. (musí sa nám to spojiť)
Tvarohová plnka: (na 1 frgál)
2 mäkké tvarohy si zmiešame s vanilkovým cukrom, hrozienkami namočenými v rume. Prisladíme ešte podľa chuti s práškovým cukrom.
Plnka slivková:
Celý frgál potrieme slivkovým lekvárom a posypeme pripravenou mrvenicou.